vrijdag 1 mei 2015

VVV-Venlo speelt 1-1 gelijk in Volendam

Op vrijdag 1 mei stond er voor de mannen van Maurice Steijn en zijn technische staf de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie op het programma. In Volendam was die avond namelijk de plaatselijke FC de tegenstander van onze geelzwarten, die nog vol in de race waren voor deelname aan de play offs. Met een ongewenste aanpassing in de beginopstelling (captain Post verliet voorafgaand aan de wedstrijd ziek Volendam en in zijn plaats speelde Kruijsen), gingen de Venlonaren op zoek naar een goed resultaat in het Kras Stadion.

De eerste minuten had FC Volendam zichtbaar moeite met het felle en snelle spel van de Venlonaren. Dat resulteerde al snel in een vrije trap aan de linkerkant. Die werd dor Van Crooij tot bij Platje gebracht, maar de aanvaller kon de bal niet controleren. Het eerste kwartier hadden de Venlonaren veel balbezit en was er weinig te vrezen van de oranje aanvallers. Een foutje van Altheer leidde de enige 'kans' in, maar het schot van FC Volendam was ongevaarlijk. De Venlonaren konden ook geen grote doelkansen laten noteren, maar de bal die Kruijsen onderschepte en tot bij Van Crooij kreeg scheurde de verdediging van FC Volendam mooi open. Het schot van de rappe aanvaller was echter te gehaast en doelman Zwarthoed zag de bal over vliegen. Een nauwelijks te missen kans is er in de 23e minuut: na een corner komt de bal uiteindelijk voor de voeten van Promes die hard uithaalt in de korte hoek. Zwarthoed gooit zich voor de bal en weet te redden. De drie corners die daarop volgen zijn niet gevaarlijk. FC Volendam krijgt het eerste half uur geen uitgespeelde kansen: balbezit strandt op het middenveld, of de voorzetten worden onderschept. Enige kleine gevaar zijn schoten uit de tweede lijn, maar die eindigen in de handen van Mäenpää of gaan ongevaarlijk achter. In de 31e minuut is er een schot dat rakelings langs de paal scheert van Mäenpää, maar gelukkig voor de Fin gaat die bal er dus niet in. Wolters en Van Crooij blijven handenbindertjes voor de backs van FC Volendam, maar de voorzetten van de Venlose vleugelspelers komen niet aan. Ook wanneer de mee opkomende Joppen een voorzet aflevert, is het vaak een oranjehemd dat de bal opruimt. Een mooie combi tussen een vrijdraaiende Platje en Joppen leidt tot een schietkans van de meeglopen Promes. Zijn schot is hard, maar gaat ruim over. Met 0-0 worden de kleedkamers opgezocht.

De tweede helft begint met een hard schot van Kuwas dat buiten bereik van Mäenpää tegen de buitenkant van de paal knalt. Even later is het Joppen die niet zelf uit durft te halen en de bal aan Wolters geeft. Zijn schot wordt echter gekraakt, waardoor de stand 0-0 blijft. Daarna volgt een rommelige fase met slordig spel aan beide zijdes, waardoor er geen doelgevaar voor beide doelen is. Vanuit het niets is er echter het doelpunt dat de wedstrijd openbreekt: een weergaloze voorzet van Kruijsen wordt door Platje uitstekend op waarde geschat en prachtig ingekopt. Doelman Zwarthoed wordt verslagen en de bal verdwijnt in de linkerkruising en zo staat de 0-1 op het bord door Platje. Meteen na de aftrap volgt de volgende kans voor de Venlonaren: Joppen geeft een scherpe steekbal op de startende Wolters. Net iets te scherp, waardoor Zwarthoed er eerder bij kan komen. Met iets meer dan een kwartier te spelen, ligt ineens de bal op de stip: scheidsrechter Van den Heuvel bestraft een verdedigende actie van Voorn erg zwaar. Penalty en een gele kaart. Een woedende Kruijsen gaat verhaal halen en krijgt ook geel. Brands staat ondertussen klaar om het vonnis te vellen en hij verzaakt niet. 1-1 en de ploegen staan weer op gelijke hoogte. Het spel golft vervolgens op en neer, en met het inbrengen van Balkestein voor Elito proberen de Venlonaren in de laatste 10 minuten nog een doelpunt te forceren. Naast Balkestein is ook Promes voorin te vinden en met de twee mannetjesputters voorin is het alle hens aan dek voor de Volendamse verdedigers bij de hoge ballen die gespeeld worden. In de 83e minuut is er een goede voorzet van Wolters, die nog net door Zwarthoed onderbroken kan worden. Volendam eist een pingel na een overtreding van Kruijsen en Balkestein legt de bal goed terug op Platje, die niet uit kan halen. Een hectische slotfase, die uiteindelijk niet in een doelpunt resulteert. Daardoor moeten beide ploegen met een (doel)punt genoegen nemen en door de uitslagen op de andere velden kelderen de Venlonaren naar de achtste plaats. Die plaats geeft bij de huidige stand geen recht op de play offs. Maar volgende week wacht nog de laatste wedstrijd van de reguliere competitie: thuis tegen kampioen NEC.

FC Volendam - VVV-Venlo 1-1 (0-0)Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.

• Scoreverloop: 62. Platje (0-1); 74. Brands (pen. 1-1);
  • Gele kaart: (FC Volendam); Joppen, Voorn, Kruijsen (VVV-Venlo)
  • Scheidsrechter: Van den Heuvel

Opstelling FC Volendam: Zwarthoed; Prijor, Schilder, Schouten en Sang; Akouili, Fafiani en Brands (88. Luirink); Kuwas, Steltenpool (69. Steltenpool) en Kippersluis

Opstelling VVV-Venlo: Mäenpää; Joppen, Promes, Altheer (57. Sevinç) en Fleuren; Kruijsen (89. Gijzen), Voorn en Elito (79. Balkestein); Wolters, Platje en Van Crooij