donderdag 31 oktober 2013

VVV-Venlo verliest bekerduel met minimaal verschil van Heerenveen

Op donderdag 31 oktober stond voor de ploeg van René Trost en zijn technische staf een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma. Tussen twee competitiewedstrijden tegen Jong FC Twente en Jong PSV in, mochten de geelzwarten het in de derde ronde van de KNVB-beker gaan opnemen tegen de mannen uit Friesland. Nadat VVV-Venlo in de laatste competitiewedstrijd in de slotseconden een tegentreffer van Jong FC Twente te verwerken kreeg en daarmee twee punten verspeelde, moest de knop snel om: 3 dagen later staat namelijk alweer de volgende wedstrijd op de rol. Een druk programma dus, maar ook meteen een kans om de nederlaag van zich af te spelen.

Tegenstander sc Heerenveen, met Wildschut in de basis en Nwofor op de bank, probeerde de Venlonaren meteen vast te zetten. Dat leidde tot een vlammend schot van Van Anholt, dat door Mäenpää goed gepareerd wordt. De geelzwarten blijven echter rustig en komen er af en toe zelf gevaarlijk uit in de eerste fase van de wedstrijd. Zo werd Reimerink in de achtste minuut goed aangespeeld en kwam hij tot in de vijandelijke zestien. Daar gaf hij de bal aan Otsu, wiens schot gekraakt werd. In de nastoot was het Türk, maar zijn schot gaat hoog over. Daarna voert sc Heerenveen het tempo op, maar komen ze niet tot een uitgespeelde kans. Een kans is er wel voor VVV-Venlo,al is daar wel de hulp van Otigba voor nodig: de Friese verdediger wordt opgejaagd door Reimerink en besluit de bal dan maar richting het doel van Nordfeldt te tikken. Die kan ternauwernood de bal onder de lat weg tikken en zo komen de Friezen met de schrik vrij. Enkele minuten later is het dan wel raak aan de andere kant. Een schot vanuit de tweede lijn wordt door Balkestein nog tot corner verwerkt. Die corner wordt even later door Zomer binnengewerkt en zo komt sc Heerenveen op voorsprong. Dubbele malheur voor de Venlonaren, want Promes blijft na het doelpunt gebleseerd liggen en moet per brancard van het veld af. Hij blijkt de schouder uit de kom te hebben. Zijn plaats wordt ingenomen door Altheer. Na de voorsprong gaan de mannen uit Friesland al combinerend op zoek naar hun voorhoede. Vooral Finnbogason wordt gezocht, maar hij weet de bal meermaals niet goed onder controle te krijgen of hij wordt van de bal gezet door Post of Balkestein. De uitbraken van de Venlonaren lopen vooral over de zijkanten, maar Wolters en Reimerink weten hun medespelers niet in stelling te brengen. Een paar minuten voor rust is er een aanval over veel Friese schijven. De bal eindigt uiteindelijk bij Ziyech die met veel gevoel de bal schiet. Met een sterke curve vliegt de bal naast het doel van Mäenpää. En zo gaan de teams met een 1-0 ruststand naar de catacomben.

De tweede helft begint de Venlose ploeg met Kruijsen voor Wolters. Kruijsen gaat op het middenveld spelen en Otsu schuift een linie op. In de 50e minuut is het Reimerink die goed doorjaagt en de Friese verdediging onder druk zet. In het gerommel weet Reimerink de bal te veroveren, maar zijn schot verdwijnt in het zijnet. Aansluitend is het Wildschut die razendsnel weg is en keihard schiet. Mäenpää ziet de bal buiten zijn bereik over gaan. Daarna is het aan de andere kant weer gevaarlijk: Joppen kan zijn kopbal net niet genoeg kracht en richting meegeven om te scoren. Zo hebben beide ploegen kansen, maar blijft het doelpunt van Zomer voorlopig het enige van de wedstrijd. Ook De Kogel kan in de 63e minuut een prima voorzet van Kruijsen net niet genoeg raken, zodat Nordfeldt nog net redding kan brengen. Even later is het Van la Parra die Mäenpää verschalkt, maar de binnenkant van de paal voorkomt de tweede Friese treffer van de avond. Daarna is het Mäenpää zelf die tot tweemaal toe in 60 seconden zijn waarde voor de Venlonaren toont door gevaarlijke schoten van de Friese aanvallers onschadelijk te maken. Vervolgens bracht de lat redding. Met Rajcomar voor Reimerink proberen de Venlonaren hun aanvalsspel het laatste kwartier nog een extra impuls te geven. Eén doelpunt is op dat moment namelijk genoeg om een verlenging uit het vuur te slepen. Een verre trap van Altheer wordt enkele minuten voor tijd door De Kogel verlengd, maar Rajcomar weet zijn duel niet te winnen en zo leidt ook die mogelijkheid niet tot een uitgespeelde kans. En zo eindigt deze wedstrijd in 1-0 voor sc Heerenveen. Komende zondag speelt VVV-Venlo thuis om 14.30 uur tegen Jong PSV.

sc Heerenveen - VVV-Venlo 1-0 (1-0). Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.
  • Scoreverloop: 22. Zomer (1-0),
  • Scheidsrechter: Makkelie
  • Toeschouwers: 9.000
Opstelling sc Heerenveen: Nordfeldt; Van Anholt, Otigba, Zomer en Dijks; Eikrem, De Roon en Ziyech; Wildschut, Finnbogason en Van la Parra (71. Slagveer);

Opstelling VVV-Venlo: Mäenpää; Joppen, Promes (26. Altheer), Balkestein en Fleuren; Türk, Post en Otsu; Reimerink (77. Rajcomar), De Kogel en Wolters (46. Kruijsen)