maandag 28 oktober 2013

Jong FC Twente en VVV-Venlo spelen 1-1 gelijk

Op maandag 28 oktober was Jong FC Twente na Jong Ajax het tweede van de drie Jong-teams die de ploeg van René Trost en zijn technische staf tegenkomt in deze jaargang van de Jupiler League. De Venlonaren wilden graag een vervolg geven aan de twee gewonnen competitiewedstrijden tegen FC Oss en Jong Ajax. Tegenstander Jong FC Twente, met voormalig VVV-Venlo-huurling Nils Röseler als captain in de basis, is bezig aan een wisselvallige serie en wilde tegen de geelzwarten graag de weg naar boven vinden. De basiself van de Venlonaren was ongewijzigd en begon vol vertrouwen aan deze wedstrijd in de akelig lege Grolsch Veste.

Na een aftastende beginfase zijn het de Venlonaren die het heft in handen nemen. In de vijfde minuut zet Wolters goed door over links. Hij legt de bal terug voor de mee opgekomen Reimerink, maar de bal wordt net op tijd opgeruimd door de Twentse verdediging, waardoor geen geelzwarte bij de bal kan komen. De Venlonaren houden veel balbezit en komen vaak op de Twentse helft, maar tot echt uitgespeelde kansen leidt het niet. VVV-venlo blijft rustig aan de bal en speelt achterin kalm rond totdat er een opening gevonden wordt. Zo geven Balkestein en Promes om de beurt goede lange ballen op Reimerink en Wolters. De daaropvolgende voorzetten worden echter niet afgerond, waardoor de verdedigers van Jong FC Twente met de schrik vrijkomen. Zo ook bij twee kansen van Joppen: eerst krijgt hij zijn hoofd net niet tegen de bal na een corner van Otsu die door Balkestein wordt doorgekopt, even later is het diezelfde Joppen die na een rush over rechts hard in het zijnet schiet. Net na het half uur probeert Jong FC Twente het met een afstandschot. Dat lijkt ongevaarlijk, maar wordt onderweg van richting verandert. Gelukkig voor Maënpää rolt de bal naast de voor hem goede kant van de paal. Dit is voor de Twentenaren een signaal om wat verder van het eigen doel af te gaan voetballen. Maar deze Twentse aanvalsdrang is van korte duur. Al snel nemen de roodwitten weer hun verdedigende stellingen in en proberen de Venlonaren weer om een opening te vinden in hun defensie. Terwijl de wedstrijd op een 0-0 ruststand af lijkt te stevenen, is het Balkestein die daar anders over denkt: een corner (na een rush van Wolters) wordt deze keer eens niet verlengd door de boomlange verdediger in Venlose dienst, maar door hem zelf richting doel gekopt. Dat gebeurt hard en zuiver, waardoor keeper Bednarek geklopt wordt en de 0-1 op het scorebord verschijnt. Net als vorige wedstrijd kunnen de geelzwarten zo met een voorsprong de kleedkamer op gaan zoeken.

In de tweede helft probeert Jong FC Twente de Venlonaren met vroeg storen uit hun spel te halen, maar dit lukt niet. VVV-Venlo staat goed opgesteld en met de snelle buitenspelers weten de Venlonaren regelmatig de Twentse defensie op te jagen. De Kogel krijgt in de 50e minuut een goede schietkans nadat hij doorjaagt en de Twente-keeper tot een wilde uittrap dwingt, die via Kruijsen bij De Kogel komt. Zijn schot gaat echter net naast. Met nog een half uur op de klok, wordt Türk in het veld gebracht ten faveure van Otsu. Die ziet dat zijn ploegmakkers meer en meer doorjagen op de onzekere Twente-defensie. Dat leidt in de 65e minuut bijna tot een verdubbeling van de Venlose voorsprong: Reimerink onderschept een bal net buiten de vijandelijke zestien en twee stations later is het Wolters die hard uithaalt. Zijn bal rolt rakelings langs het doel van keeper Bednarek. In de 72e minuut is het Türk die de bal mooi vrijmaakt met een lichaamsschijnbeweging. Zijn schot vanaf dik 20 meter wordt door een gestrekte Bednarek tot corner getikt. Vijf minuten later wordt De Kogel vervangen door Rajcomar. Met een verse spits proberen de Venlonaren de geruststellende tweede treffer te scoren, te meer omdat Jong FC Twente via standaardsituaties enkele malen gevaarlijk voor Mäenpää opduikt. Aan Venlose zijde is nog een grote kans te noteren: met wat geluk frommelt Reimerink zich door de Twentse verdediging, maar zijn schot eindigt op het lichaam van Twente-goalie Bednarek. De Twentenaren komen niet verder dan enkele afstandschoten, die allemaal te onzuiver zijn om de Venlose voorsprong in gevaar te brengen. Maar in de allerlaatste seconde van de wedstrijd is het dan toch raak: een vrije trap net buiten de zestien wordt door Hölscher via de binnenkant van de paal achter Mäenpää geschoten. En zo eindigt deze wedstrijd in mineur voor de Venlonaren, die met dit gelijkspel op 22 punten uit 14 wedstrijden komen.

Jong FC Twente - VVV-Venlo 1-1 (0-1)Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.

• Scoreverloop: 43. Balkestein (0-1); 90+3. Hölscher (1-1)
  • Gele kaart(en): Wolters, Kruijsen (VVV-Venlo)