maandag 1 april 2013

FC Den Bosch verliest ongeslagen status na nederlaag tegen Helmond Sport

Voor het eerst sinds de winterstop heeft FC Den Bosch een wedstrijd in de competitie verloren. Tegen Helmond Sport werd een 2-1 thuisnederlaag geleden. Hasan Kiliç zorgde in de slotfase nog voor de aansluitingstreffer, maar verder kwam de hard werkende ploeg van trainer/coach Jan Poortvliet niet waardoor de kansen op deelname aan de Jupiler Play-Offs niet konden worden verbeterd.

Met Bassou Boulghalgh in de basis en Jeffrey Vlug achter spits Tom van Weert probeerde FC Den Bosch een oplossing te vinden voor het gemis van Ralf Seuntjens. Het waren echter de bezoekers die in het eerste deel van de wedstrijd voor gevaar zorgden. Pas gaandeweg de eerste helft wist FC Den Bosch het initiatief naar zich toe te trekken. Na acht minuten moest Tim Hofstede ten koste van een hoekschop redding brengen toen een misverstand in de Bossche defensie bijna Kevin Begois in de problemen bracht. Er waren enkele gevaarlijke corners en vrije trappen van Helmond-zijde te melden, maar daar bleef het vervolgens in het eerste bedrijf ook bij. FC Den Bosch had zelf de wedstrijd open kunnen gooien door na 16 minuten te scoren toen Benjamin van den Broek vrij voor doelman Wouter van der Steen een ogenschijnlijk niet te missen kans kreeg. De bal werd echter op de handen van de Helmond-goalie geschoten. De kans kwam tot stand toen Bassou Boulghalgh een uitstekende pass gaf op Jeffrey Vlug die handig een buitenspelsituatie ontliep en Benjamin van de Broek vrij voor de Helmondse keeper zette. Na een klein half uur ging een bal van Tom van Weert op aangeven van Bart van Brakel maar net naast en tien minuten later kopte Jeffrey Buitenhuis uit een corner rakelings over. Daarmee was het kruid in de eerste helft verschoten en begonnen de ploegen ongewijzigd aan het tweede bedrijf.
Toch wel gestgehouden scheids, in de 16m dus een penalty en welke kleur kaart? Maar nee hoor..

Binnen vijf minuten kwam Helmond Sport op voorsprong toen na een vrije trap de kleine Emrullah Güvenc zijn tegenstander van dat moment, Tim Hofstede, te slim af was en vrij voor Kevin Begois kon inkoppen. Een tegenvaller voor de ploeg die zoekende was naar oplossingen om de druk op tegenstander Helmond Sport op te voeren. Dat lukte niet omdat de linies niet goed aansloten en de aanvallen te vaak via hoge ballen werden opgezet. Met slim spel probeerde Helmond Sport bovendien de acties van FC Den Bosch te ontregelen en dat leidde tot irritaties in de ploeg van Jan Poortvliet. Jeffrey Vlug kreeg een domme gele kaart na protesteren bij scheidsrechter Honig en de kleine mogelijkheden van onder andere Randy Wolters en Tom van Weert werden door keeper Wouter van der Steen onschadelijk gemaakt. Na 63 minuten was het opnieuw Benjamin van den Broek die een riante mogelijkheid onbenut liet door van dichtbij opnieuw op de Helmondse doelman te schieten. Bart van Brakel was inmiddels al vervangen door Hasan Kiliç en de geblesseerde Daan van Dinter had plaats gemaakt voor Enzio Boldewijn. Ook Istvan Bakx was in het veld gekomen voor Bassou Boulghalgh en met deze versterkingen kwam FC Den Bosch steeds meer in de buurt van Wouter van der Steen. Toch leidde het niet tot de gelijkmaker. Integendeel, na 83 minuten kwam Helmond Sport op 0-2. Door een slimme actie van Samir Fazili kon Davy Brouwers de bal in het lege doel tikken nadat Kevin Begois was gepasseerd. De teleurstelling was groot, maar in een alles-of-niets offensief lukte het FC Den Bosch zo waar nog tegen te scoren toen Hasan Kiliç de Helmondse keeper wist te passeren. Daar bleef het echter bij, want ondanks de vier minuten blessuretijd liet Helmond Sport zich niet meer verrassen. De eerste competitienederlaag na de winterstop was een feit en de ploeg die het meest uitgekiend had gespeeld, had gewonnen. Om een plaats in de Jupiler Play-Offs veilig te stellen zal FC Den Bosch in de komende vijf wedstrijden niet al te veel punten meer mogen verliezen en moeten hopen op een langer verblijf van SC Veendam in de Jupiler League. Vrijdag wacht een nieuwe kans, uit bij SC Telstar.

FC Den Bosch - Helmond Sport 1-2 (0-0)Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.

Opstelling FC Den Bosch: Kevin Begois; Moreno Rutten, Jeffrey Buitenhuis, Tim Hofstede, Daan van Dinter (80' Enzio Boldewijn); Bassou Boulghalgh (57' Istvan Bakx), Bart van Brakel (62' Hasan Kiliç), Benjamin van den Broek, Randy Wolters; Jeffrey Vlug, Tom van Weert.