vrijdag 17 april 2015

VVV-Venlo verliest van Helmond Sport

Op vrijdag 17 april stond er voor de mannen van Maurice Steijn en zijn technische staf weer een uitwedstrijd op het programma. Die avond was Helmond Sport de tegenstander van onze geelzwarte equipe in het Lavans Stadion. Door de schorsing van Van Crooij was Maurice Steijn genoodzaakt om zijn basisploeg aan te passen: op de vleugelplaats stond nu Wolters opgesteld, de rest van het team was ongewijzigd.

De wedstrijd begint gezapig: beide ploegen zijn de eerste minuten niet gevaarlijk. Maar zodra Joppen aan de rechterkant op avontuur gaat, is er meteen gevaar. Eerst nog via een verre inworp van hem, die tot corner wordt verwerkt. Die corner wordt door Nijholt op het hoofd van Joppen gemikt en die knikt de bal van dichtbij achter Van der Steen. 7 minuten op de klok, 0-1 op het bord! Na die voorsprong lag het initiatief even bij de gastheren: met balbezit en druk naar voren probeerden ze de Venlonaren terug te dringen. Dat leidde echter niet tot grote kansen. Bij een snelle counter werd Fleuren door Post in de diepte aangespeeld, maar volgens de leidsman stond hij buitenspel toen hij de bal aannam. Helmond Sport is dichtbij de gelijkmaker als Elbers met een geplaatst schot Mäenpää passeert. Maar net als een week eerder tegen FC Eindhoven, is het ook nu de binnenkant van de paal die Mäenpää goed gezind is. De bal springt terug in het veld en de stand blijft 1-1. Op een kwart van de wedstrijd is er een rommelige fase, waarbij het spel regelmatig stil ligt vanwege slechte ballen die uitvliegen en (vermeend) buitenspel aan beide zijdes. Dit komt het spelbeeld niet ten goede. Maar langzaam maar zeker nemen onze geelzwarten weer het initiatief over en volgen er enkele goede aanvallen. Eerst is het Wolters die door de verdediging soleert en Platje de bal geeft. Van der Steen redt op het nippertje. De corner die daarop volgt wordt door Nijholt scherp aangesneden op de instormende Khalouta. Die toucheert de bal net niet genoeg om hem tot doelpunt te promoveren. Vervolgens zijn er nog schoten van Platje en Nijholt, maar de stand blijft 0-1 ondanks het Venlose overwicht. En zoals zo vaak: als je hem zelf verzuimt te maken... In de veertigste minuut staat plots de 1-1 op het bord, als een vrije trap vanaf de rechterkant onderweg wordt aangeraakt (door Nijholt) en zo buiten bereik in de hoek achter Mäenpää verdwijnt. Die 1-1 is ook de stand waarmee beide ploegen de kleedkamers opzoeken.

Daar komen ze ongewijzigd uit. De Venlonaren hebben nog 45 minuten om de zaken recht te zetten, maar binnen 5 minuten krijgen ze een flinke tik te verwerken: Elbers wordt met een mooie steekbal aangespeeld in het Venlose doelgebied en hij kan ongehinderd de 2-1 binnenschieten achter Mäenpää. Nog voordat de Venlonaren deze klap te boven zijn gekomen, krijgen ze er nog een te verwerken. El Allouchi schiet een vrije trap ineens in de kruising en zo staat het binnen 7 minuten na rust 3-1 voor Helmond Sport. Mäenpää weet, met een half uur te spelen, erger te voorkomen: een klutsbal dreigt over de Fin heen te vliegen, maar met een uiterste krachtinspanning weet hij de bal tegen de lat te werken. Even later is het aluminium de Helmonders goed gezind: in enkele seconden raken zowel de inzet van Sevinç als die van Promes de paal. De achterstand van de Venlonaren blijft dus twee doelpunten. Met nog een kwartiertje te spelen gaan de Venlonaren va banque spelen: achterin wordt er 1-op-1 gespeeld en er wordt snel de diepte gezocht. De middenvelders sluiten snel aan en zo wordt Helmond Sport vastgezet en opgejaagd. Maar ondanks het balbezit en het jagen zijn er lange tijd geen uitgespeelde kansen voor de geelzwarten te noteren. Met nog een paar minuten op de klok lijken de Venlonaren de achterstand te verkleinen, maar het doelpunt van Platje wordt afgekeurd voor buitenspel. Het arbitrale trio vlagt en fluit overigens met de regelmaat van de klok voor (vermeend) buitenspel. En zo kruipt de wedstrijd langzaam naar het einde en kunnen onze geelzwarten weer niet winnen van een laagvlieger. Ze bewijzen zichzelf een zeer slechte dienst, mede doordat zowel MVV als FC Eindhoven hun wedstrijden wel weten te winnen. Volgende speelronde staat Sparta als tegenstander op het veld in ons eigen Seacon Stadion - De Koel -.

Helmond Sport - VVV-Venlo 3-1 (1-1)Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.

• Scoreverloop: 7. Joppen (0-1); 40. Nijholt (e.d.) (1-1); 50. Elbers (2-1); 52. El Allouchi (3-1)
  • Gele kaart: Visser, El Allouchi, Justiana, Fecunda (Helmond Sport); Altheer, Khalouta, Voorn (VVV-Venlo)
  • Toeschouwers: 1.890
  • Scheidsrechter: Van Damme

Opstelling Helmond Sport: Van der Steen; Fecunda, Kazlauskas, Visser en Justiana; Van Nuland (62. Strijbosch), Weuts, van de Sande en El Allouchi; Koot en Elbers

Opstelling VVV-Venlo: Mäenpää; Joppen, Promes, Altheer (55. Sevinç) en Fleuren; Voorn, Nijholt en Post (79. Gijzen); Wolters (63. Elito), Khalouta en Platje