vrijdag 20 februari 2015

VVV-Venlo verliest van Roda JC met herstelde Randy Wolters

Randy Wolters verbaasde vriend en vijand & zichzelf door een snel herstel van zijn schouder blessure. Aanvankelijk was de prognose 4-6 weken maar de snelle vleugelaanvaller wist na 1½ week hersteltraining weer bij de groep aan te sluiten. Voor een basisplaats was het nog te kort, maar een korte invalbeurt lukte wel.

Op vrijdag 20 februari stond er weer een Limburgse derby op het programma voor de mannen van Maurice Steijn en zijn technische staf. In het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade was die avond Roda JC de tegenstander van onze geelzwarten (die overigens in het blauwwit speelden deze wedstrijd). Met Elito als vervanger van de zieke Voorn stonden onze elf aan de aftrap. De mannen uit Kerkrade waren vanaf minuut een vol druk aan het zetten, maar de Venlonaren stonden goed te verdedigen en gaven weinig weg. De druk was hoog en de speler van Roda JC speelden ver naar voren. Daardoor kwam er ook ruimte achter hun verdediging. Daar probeerden Platje en Van Crooij af en toe handig gebruik van te maken. Na een kwart van de wedstrijd glipte Van Crooij tussen de verdedigers door en is hij vol sprintend op weg naar het doel van Verbist. Net voordat hij gevaarlijk kan worden, wordt hem de voet dwars gezet en volgt er een Venlose corner. Die wordt vervolgens netjes door Khalouta via de onderkant van de lat hard achter Verbist gekopt: 0-1. Lang mogen de Venlonaren echter niet van de voorsprong genieten: een vrije trap (na een overtreding van Nijholt) belandde op het hoofd van de meegekomen Ramos. Die wist de bal over en achter Mäenpää te krijgen en zo stond na 28 minuten de gelijkmaker op het bord. In het laatste kwartier van de eerste helft is het voor de Venlonaren vooral tegenhouden: de thuisploeg wil nog voor de rust de voorsprong op het bord zetten, maar dat lukt niet. Met kunst- en vliegwerk weten de verdedigers van VVV-Venlo de rijen gesloten te houden. Vooral in de laatste paar minuten van de eerste helft is het alle hens aan dek als eerst Mäenpää mis tast bij een corner (en Paulissen tot grote opluchting van dichtbij de bal naast werkt) en vervolgens Maksimenko in de eigen zestien redding moet brengen. Van Hyfte mist in de extra tijd ook nog een riante kans en zo weten de Venlonaren zonder verdere kleerscheuren de rust te halen.

De tweede helft laat in eerste instantie hetzelfde spelbeeld zien: Roda JC valt aan, de Venlonaren verdedigen. Maar ook nu loeren ze weer op een snelle uitbraak. Die komt er na 6 minuten, als Elito opstoomt. Hij weet de bal bij Platje te krijgen, maar zijn schot is ongevaarlijk. Na 10 minuten in de tweede helft lijkt de aanvalsdrang van Roda JC te gaan liggen en kunnen de Venlonaren weer aan opbouwen gaan denken. Maar ondanks meer balbezit dan in de eerste fase, worden de voorwaartsen niet bereikt en zijn er geen gevaarlijke uitgespeelde kansen. Al is Joppen wel eenmaal dichtbij, wanneer Nijholt uit een vrije trap de bal scherp inbrengt bij de eerste paal. Met het inbrengen van Demouge probeert Trost de bakens te verzetten in het laatste half uur. In de 70e minuut is het raak voor de tegenstander: Edwin Gyasi weet de bal hard in de verre hoek achter Mäenpää te schieten en zo de stand op 2-1 te zetten. Met Wolters voor Nijholt probeert Steijn op zijn beurt weer de druk op Roda JC op te voeren in het laatste kwartier van de wedstrijd, en dat leidt in eerste instantie tot wat meer balbezit voor onze geelzwarten. Maar ook nu blijft het zeer lastig om de voorwaartsen te bereiken. En wanneer er eens iemand doorheen komt, zoals Post, dan is de voorzet onzuiver. Balkestein wordt nog als stormram ingebracht, maar ook dat mag niet meer baten. Zo verliezen de Venlonaren deze Limburgse clash met het kleinst mogelijke verschil, mede door een prachtige ingreep van Mäenpää in de blessuretijd. Gelukkig blijft de schade in de race om de play off plek van de derde periode beperkt: belager Sparta verliest deze avond ook. Maandagavond kan De Graafschap nog profiteren. VVV-Venlo mag aanstaande vrijdag gastheer zijn voor Achilles'29.

Roda JC - VVV-Venlo 2-1 (1-1)Voor alle wedstrijdftoto's klik HIER.

• Scoreverloop: 22. Khalouta (0-1); 28. Ramos (1-1); 70. E. Gyasi (2-1);
  • Gele kaart: Van Peppen, Demouge (Roda JC); Nijholt, Joppen (VVV-Venlo)
  • Toeschouwers: 9.856
  • Scheidsrechter: Dhr. Lindhout

Opstelling Roda JC: Verbist; Monteyne, Ramos, Swinkels en Van Peppen; Faik, Van Hyfte en Paulisssen, E. Gyasi (90+ Schreurs), Jansen (81. Rutjes) en R. Gyasi (64. Demouge)

Opstelling VVV-Venlo: Mäenpää; Maksimenko (84. Fleuren), Buwalda, Promes en Joppen; Post, Nijholt (78. Wolters) en Elito (87. Balkestein); Van Crooij, Platje en Khalouta