dinsdag 17 februari 2015

Randy Wolters ziet hoe VVV-Venlo gelijkspeelt tegen De Graafschap

Na de mooie uit-overwinning in en tegen Almere op vrijdag 13 februari, stond dinsdagavond 17 februari de inhaalwedstrijd in Doetinchem op de rol. De mannen van Maurice Steijn en zijn technische staf namen het die avond op tegen de goedpresterende blauwwitten van De Graafschap.

De wedstrijd was nog geen 300 seconden onderweg, of de Venlonaren mochten al vanaf 11 meter aanleggen voor de vroege voorsprong in de wedstrijd: Linssen trok Platje bij een vrije trap opzichtig aan het shirt, waarop scheidsrechter Martens resoluut naar de stip wees. Een kolfje naar de hand van Melvin Platje, die even later beheerst de 0-1 binnenschoot. Voor De Graafschap was deze tegengoal het signaal om meteen alle remmen los te gooien en vol op de aanval te gaan spelen. Dat leidde niet direct tot uitgespeelde kansen, het was juist Van Crooij die namens de geelzwarten een scherpe voorzet vanaf links naar Khalouta stuurde. Die kwam net tekort om voor echt gevaar te zorgen, maar de mannen uit Doetinchem waren gewaarschuwd om toch wat mensen achter de bal te houden. Het gevaar van De Graafschap bestaat vooral uit afstandschoten. Daar heeft Mäenpää geen moeite mee, al moest hij éénmaal een corner toestaan na een dwarrelbal uit de tweede lijn. Het spel speelt zich vooral op de Venlose helft af, maar de geelzwarten zijn solide aan het verdedigen en geven weinig weg. Alleen zijn er een paar foutjes bij spelhervattingen, waarbij VVV-Venlo de bal inlevert bij de tegenstander. Gelukkig blijft dat zonder gevolgen. En zo halen de Venlonaren zonder al te veel moeite de rust met de 0-1 voorsprong. Maar ze weten dat er nog 45 minuten komen waarin De Graafschap de druk zo mogelijk nog hoger op zal voeren.

In de achtste minuut van die tweede helft blijft de bal hangen in het Venlose strafschopgebied en hij wordt uiteindelijk ingebracht uit de tweede lijn. Van Ewijk lijkt buitenspel te staan, maar zijn inzet rolt over de lijn ondanks verwoede pogingen van Mäenpää en een verdediger. En zo staat de 1-1 op het bord. De Graafschap probeert door te drukken, maar de Venlonaren blijven op de been. Tarfi, die eerder uit een vrije trap hard de paal raakte, schiet de bal nog wel onhoudbaar voor Mäenpää op de lat, maar ondanks het vele balbezit ook in deze fase geen uitgespeelde kansen voor de Superboeren. Het gevaar was ook nu weer alleen bij vrije trappen en afstandschoten. Bij de spaarzame momenten dat de geelzwarten eruit kwamen, werden de Venlose voorwaartsen niet bereikt of leidde het tot een corner: tweemaal ging Van Crooij er op de rechterkant vandoor, tweemaal moest hij zijn meerdere erkennen in keeper Jurjus. Beide corners waren een prooi voor de Doetinchemse doelman, waarbij een save een snelle tegenstoot inleidde. Maar daar was Mäenpää weer op zijn hoede om de bal voor de voeten van de spits weg te plukken. Tien minuten voor tijd krijgen de Venlonaren nog een grote kans: de zojuist ingevallen Elito krijgt vanaf de achterlijn de bal op het hoofd door Khalouta die goed doorzet. Elito kan de bal echter niet in het doel werken en daarmee is het laatste wapenfeit van VVV-Venlo geweest. De Venlonaren overleven de hectische slotfase, met 4 minuten extra speeltijd, en weten zo door goed verdedigen een punt uit het vuur te sleuren op De Vijverberg. In the dying seconds lijkt De Graafschap te scoren, maar de scheidsrechter fluit af voor een overtreding op Mäenpää. Met het punt verstevigen zij hun tweede plek in de tussenstand van de derde periode, die nog twee wedstrijden bestrijkt. De eerste daarvan is op vrijdag 20 februari, als in het Parkstad Limburg Stadion tegen Roda JC wordt gespeeld.

De Graafschap - VVV-Venlo 1-1 (0-1)Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.
  • Scoreverloop: 5. Platje (0-1; (pen.)); 53. Van Ewijk (1-1)
  • Gele kaart: Linssen, Vermeij, Kaak; Van Crooij, Nijholt
  • Toeschouwers: 4.387
  • Scheidsrechter: Dhr. Martens
Opstelling De Graafschap: Jurjus; Lazic, Pröpper, Straalman en Cavlan; Vida, Linssen (77. Kaak), Calvete (67. Hulst) en Tarfi; Vermeij, Van Ewijk.

Opstelling VVV-Venlo: Mäenpää; Maksimenko, Buwalda, Promes en Joppen; Sevinç (85. Altheer), Nijholt, Voorn; Van Crooij (90+ Balkestein), Platje (80. Elito), Khalouta.