vrijdag 25 april 2014

VVV-Venlo wint overtuigend met 4-0 van FC Volendam

Op vrijdag 25 april stond na de uitwedstrijd tegen Jong PSV nu weer een thuiswedstrijd op de rol voor de mannen van René Trost en zijn technische staf. Tegenstander in ons eigen Seacon Stadion - De Koel - die avond was FC Volendam, voorafgaand aan de wedstrijd de nummer 7 van de Jupiler League. De mannen uit het vissersdorp haddeen 56 punten uit 37 wedstrijden. Onze geelzwarten stonden vijfde met 58 punten.

Van meet af aan zijn de intenties van de Venlonaren duidelijk: aanvallen, druk zetten en FC Volendam niet in het spel laten komen. Al in de tweede minuut is het een drukte van belang in het Volendamse strafschopgebied. Druk van VVV-Venlo leidt tot paniek in de Volendamse defensie, maar het leidt nog niet tot echt gevaar. Dat is er enkele minuten later wel: eerst komt De Kogel net te kort om een bal onder controle te krijgen, na slecht uitverdedigen is het Reimerink die zich vastloopt op keeper Timmermans voor hij tot een schot kan komen. Van de dadendrang van FC Volendam is het eerste kwartier weinig te merken. In de vijftiende minuut wordt het even gelijk, als Kuwas opstoomt over de as van het veld. Gelukkig is de Venlose defensie bij de les en wordt de angel uit die aanval gehaald. De Venlonaren blijven de zijkanten opzoeken en met name Reimerink weet vaak tot een voorzet te komen. Die voorzetten zijn echter niet op maat, waardoor er niet gescoord kan worden. Dat lukt wel in de vijfentwintigste minuut: een voorzet van Wolters is hard en laag en keeper Timmermans kan niet anders doen dan de bal van richting veranderen. Dat doet hij precies voor de voeten van de instormende De Kogel. Die weet wel raad met zo'n buitenkansje en tikt de bal beheerst binnen. Vervolgens probeert FC Volendam wat beter in de wedstrijd te komen, maar de Venlonaren laten dat niet toe en blijven vroeg storen en druk zetten. In de vijfendertigste minuut neemt Türk een corner vanaf links. Die wordt in eerste instantie weggewerkt, maar Wolters pikt de bal op en vuurt snoeihard vanuit de tweede lijn. Zijn bal gaat op het kletsnat geregende kunstgrasveld maar rakelings langs de paal buiten het bereik van Timmermans. Zo eindigt de eerste helft met een 1-0 voorsprong voor de Venlonaren.

In het begin van de tweede helft is het spelbeeld hetzelfde: de Venlonaren storen vroeg, zijn fel en ook gevaarlijk. Wanneer na 6 minuten De Kogel ontsnapt aan zijn bewaker, mag hij alleen op Timmermans af. Met een bekeken schot weet hij de stand naar 2-0 te tillen. FC Volendam is net bekomen van dat tegendoelpunt, als de bal alweer in het netje ligt. Ditmaal is het Türk die de bal in de verre hoek binnenschiet voor de 3-0. Met deze comfortabele voorsprong op zak willen de Venlonaren niet verslappen en blijven ze de combinaties zoeken. Zo is er mooi samenspel tussen Türk en Schroijen, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk hard uithaalt. Zijn schot gaat net over. En uit een vrije trap van Türk is het Altheer die de bal met zijn hoofd aait. Zijn inzet wordt echter voor de lijn gekeerd door een Volendams been. De speldenprikjes van FC Volendam worden uiteindelijk onschadelijk gemaakt door een attent keepende Mäenpää, die er natuurlijk alles aan deed om de nul te houden. En de geelzwarten blijven levensgevaarlijk én doeltreffend. Wanneer Türk bijna van eigen helft wordt gelanceerd, mag hij alleen op Timmermans af. Die omspeelt hij keurig en vervolgens is het een koud kunstje om de 4-0 te scoren. Een ongekende luxe voor de Venlonaren. Tien minuten voor tijd schiet Gijzen hard op de lat. De terugspringende bal kan door Rajcomar niet gecontroleerd worden en zo verspeelt Rajcomar, even daarvoor al op de paal schietend, de kans om zijn verjaardag wat extra feestelijks te geven. De Venlonaren spelen de wedstrijd rustig uit, maar verliezen kort voor tijd mog wel Balkestein die per brancard het veld verlaat. Dat is het enige smetje op deze mooie avond.
VVV-Venlo - FC Volendam 4-0 (1-0).

• Scoreverloop: 25. De Kogel (1-0); 51. De Kogel (2-0); 53. Türk (3-0); 64. Türk (4-0)
  • Scheidsrechter: Kuipers
  • Gele kaart(en): Gielen (VVV-Venlo); Schwiebbe, Esseboom (FC Volendam)
  • Toeschouwers: 3.800

Opstelling VVV-Venlo: Mäenpää; Schroijen, Altheer, Balkestein en Fleuren; Kruijsen, Türk en Sevinç; Wolters, De Kogel (68. Rajcomar) en Reimerink (55. Gijzen)

Opstelling FC Volendam: Timmermans; Esseboom (46. Veerman), Schilder, Luirink en Coster; Kuwas, Schwiebbe (69. Wilffert) en Overtoom; Laghmouchi (83. Menzo), Mühren en Marengo