zondag 9 november 2014

VVV-Venlo verliest met 10 man in de slotminuten in Nijmegen

Zondagmiddag 9 november om 14:30 uur stond er een uitwedstrijd op het programma voor de mannen van Maurice Steijn en zijn technische staf: in Nijmegen was NEC die middag de tegenstander. De afgelopen seizoen gedegradeerde Nijmegenaren zijn momenteel hoogvliegers: samen met mede-degradant Roda JC vormen ze de top twee van de Jupiler League. Omdat Roda JC al eerder in actie kwam deze speelronde, wist NEC dat het moest winnen om de eerste plaats terug te veroveren.

De Venlonaren begonnen zonder Mäenpää en Kruijsen in de basis. Voor deze twee stonden Wintjens en Elito vanaf het eerste fluitsignaal in het Venlose team. En vanaf dit eerste fluitsignaal ontspon zich een open wedstrijd, waar beide teams de aanval zochten. Daar komen in de beginfase geen uitgespeelde kansen uit, maar wel aan beide zijdes een corner. De Nijmeegse loopt op niets uit en de Venlose dreigt een NEC-counter te worden. Van Crooy voorkomt dat ten koste van een gele kaart. Na 20 minuten was het even schrikken geblazen: een op het oog eenvoudige voorzet wordt toch gevaarlijk wanneer Promes in het eigen strafschopgebied onderuit gaat. Foor gelukkig ook, waardoor Wintjens de bal makkelijk kan pakken en iedereen in het Venlose kamp opgelucht adem kan halen. Maar NEC wordt sterker en komt vaak gevaarlijk op via de zijkanten. Wanneer het gevaarlijk dreigt te worden is Wintjens vaak attent of falen de Nijmeegse voorwaartsen. Op eenderde van de wedstrijd is het dan toch raak: Limbombe, al vaker gevaarlijk via de zijkant, probeert het eens door het midden. En met succes, want met een geplaatst schot weet hij de bal over Wintjens in het Venlose doel te plaatsen: 1-0 voor de thuisploeg. De resterende speeltijd gebeurt er weinig noemenswaardigs, waardoor de twee ploegen met 1-0 de kleedkamers opzoeken.

In die kleedkamer blijft Wintjens achter: zijn plaats in het doel wordt ingenomen door Mäenpää. Die ziet het eerste kwartier van de tweede helft een gelijkopgaande wedstrijd, waarbij de Venlonaren een vrije trap krijgen in de 58e minuut aan de linkerkant van het doel. Die vrije trap wordt door Platje keurig op het hoofd van Joppen gemikt. Die ziet zijn bal door Smits aangeraakt worden, maar ziet ook dat de bal tóch over de achterlijn loopt: 1-1. Nog geen 100 tellen later staat het bijna 2-1: in een hectisch gevecht om de bal mag er uiteindelijk door Foor uitgehaald worden, maar is het Mäenpää die met een miraculeuze redding de Venlonaren in de wedstrijd houdt. Tegenvaller is wel dat even later Van Crooy met zijn tweede gele kaart door scheidsrechter Higler naar de kleedkamer wordt gestuurd. Met nog een half uur te gaan weten de Venlonaren dat het een zware slotfase gaat worden. Het is alle hens aan dek in de Venlose verdediging en met nog een dikke twintig minuten te gaan komt Maksimenko in het veld voor Elito. De druk op het Venlose doel wordt groter en groter, maar ze houden stand. In minder dan 30 seconden redt Mäenpää tot driemaal toe: eerst een kopbal van dichtbij, daarna een loeihard schot en vervolgens een corner die hij onschadelijk maakt. De tijd tikt weg in Venloos voordeel en de Nijmegenaren proberen uit alle macht de Venlose verdedigingsmuur te slechten. Dat lukt in eerste instantie nauwelijks, want NEC komt niet verder dan heel wat corners en enkele schoten uit de tweede lijn en wanneer er gevaar dreigt is er nog altijd het Finse slot op de Venlose deur. Mäenpää bewijst keer op keer zijn waarde. De Nijmeegse aanvallers worden moedeloos en wanneer er eens een grote kans is, wordt deze om zeep geholpen. Zo schiet Santos van dichtbij hard en hoog over het Venlose doel. De 10 Venlonaren beperken zich begrijpelijkerwijs tot verdedigen maar de wedstrijd blijkt uiteindelijk toch een paar minuten te lang te duren: in de 87e minuut is het weer Limbombe die de trekker overhaalt en de Nijmegenaren op een 2-1 voorsprong zet. En zo moeten de Venlonaren zonder punten terug naar Venlo en zijn de Nijmegenaren weer koploper.

NEC Nijmegen - VVV-Venlo 2-1 (1-0)Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.

• Scoreverloop: 32. Limbombe (1-0); 58. Joppen (1-1); 87. Limbombe (2-1)
  • Gele kaart(en): Conboy, Breinburg (NEC Nijmegen); Fleuren, Platje (VVV-Venlo)
  • Rode kaart(en): Van Crooy (2x geel) (VVV-Venlo)
  • Toeschouwers: 9.000
  • Scheidsrechter: Higler

Opstelling NEC Nijmegen: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy (46. Haitz); Daemen, Foor (72. Santos), Breinburg; Jahanbakhsh (89. Çelik), Ars, Limbombe

Opstelling VVV-Venlo: Wintjens (46. Mäenpää); Joppen, Promes, Buwalda en Fleuren (89. Balkestein); Elito (67. Maksimenko), Post en Van Crooy; Khalouta, Platje en Wolters