dinsdag 18 december 2012

FC Den Bosch; winst op Cambuur en naar de kwartfinale

FC Den Bosch heeft zich dinsdagavond knap geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi, door in eigen huis met 1-0 te winnen van SC Cambuur. Tom van Weert velde het vonnis met een raak afstandschot in de 36e minuut. Vlak voor rust miste de Bossche topscorer ook nog een uitgelezen kans op de kans op 2-0 toen een toegekende penalty wegens hands door hem op de paal werd geschoten. FC Den Bosch speelde een groot deel van de tweede helft met tien man, nadat Tim Hofstede zijn tweede gele kaart had gekregen. Met veel passie, strijd en compact spel wisten de Bosschenaren de bekeroverwinning echter knap veilig te stellen.

FC Den Bosch begon met Tim Hofstede in het centrum voor de geschorste Jelle de Bock. Randy Wolters zat op de bank en Maarten Boddaert zorgde voor extra versterking op het middenveld. Opvallend pluspunt van FC Den Bosch in de eerste helft was de uitstekend functionerende tandem Ralf Seuntjens/ Tom van Weert. Met handige combinaties waren zij het die voor het meeste gevaar zorgden. Nadat Tom van Weert in de 17e minuut al de vuisten van doelman Leonard Nienhuis had beproefd, zorgde Tim Hofstede na 30 minuten voor enige opschudding door randje zestien Adnane Tighadouini onderuit te halen. Scheidsrechter Janssen stond er gelukkig boven op, zodat hij goed kon constateren dat de overtreding buiten het zestienmetergebied was gemaakt. Het schot uit de vrije trap werd gestopt door de uitstekend spelende Bruno Appels.

36 minuten waren er gespeeld toen Ralf Seuntjens opendraaide en de bal aan Vlug meegaf, die met een bekeken pass Tom van Weert in stelling bracht. Zijn op het oog houdbare, maar wel zuivere schot verraste de Cambuur-doelman en FC Den Bosch stond op 1-0. Een steekpass van Ralf Seuntjens op Tom van Weert bracht opnieuw gevaar, maar de hand van Leon Broekhof voorkwam aanvankelijk erger. De toegekende strafschop werd door Tom van Weert loeihard op de linker paal geschoten. Vlak voor rust een nieuwe mogelijkheid voor het uitstekend spelende duo, maar de kopbal van Van Weert eindigde in de handen van de doelman van SC Cambuur.

Na rust de eerste echte kans voor SC Cambuur. Martijn Barto sneedt na een steekpass gemakkelijk door de Bossche defensie en stond oog in oog met doelman Appels. Zijn diagonale schot ging echter net naast. Eenzelfde lot had het schot van Benjamin van den Broek na een vrije trap enkele minuten later. Nadat Tom van Weert na een combinatie met Jeffrey Vlug en Ralf Seuntjens net naast de rechterpaal had geschoten, maakte Tim Hofstede een onnodige en dure overtreding door Mark Diemers aan zijn arm te trekken bij een diepe bal vanuit de Cambuur defensie. Een tweede gele kaart en dus rood, betekende dat FC Den Bosch met tien man verder moest.

SC Cambuur rook haar kans en zorgde voor versterkingen in de persoon van Melvin de Leeuw, Michiel Hemmen en later nog Yuri Rose. De druk werd opgevoerd met fysiek spel en lange ballen, met als gevolg dat er veel mensen in het strafschopgebied van Bruno Appels opdoken. Jan Poortvliet wisselde de moegestreden Maarten Boddaert voor Daan van Dinter. FC Den Bosch speelde geconcentreerd en compact en had in centrumverdediger Jeffrey Buitenhuis een van de uitblinkers. Cambuur werd genoodzaakt tot het geven van diepe ballen van buiten de zestien en FC Den Bosch moest alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Maar met 10 tegen 11 werd er gestreden voor elke meter en liet FC Den Bosch onder aanvoering van een uitstekend keepende Bruno Appels zien dat ze de winst niet meer uit handen wilde geven. Ook invaller Randy Wolters viel goed in en in de slotminuut was hij zelfs nog heel dicht bij de 2-0, maar alleen afgaand op de Cambuur doelman zag hij de vrijstaande Ralf Seuntjens bij de tweede paal over het hoofd.

Zo bleef het uiteindelijk bij die ene zo belangrijke treffer, die goed was voor de plaatsing bij de laatste acht van de bekercompetitie. Nu zondag deze lijn doortrekken, want dan is FC Oss al weer de volgende tegenstander die in BrainWash Stadion De Vliert zijn opwachting maakt. De Bossche ploeg heeft iets recht te zetten na de 2-1 nederlaag tijdens het openingsduel in augustus en zal de eerste seizoenshelft met een positief gevoel willen afsluiten.

FC Den Bosch - sc Cambuur 1-0 (1-0) Voor alle wedstrijdfoto's klik HIER.

Opstelling FC Den Bosch: Bruno Appels, Moreno Rutten, Tim Hofstede, Jeffrey Buitenhuis, Joey Brock. Jeffrey Vlug (84' Randy Wolters, Maarten Boddaert (74' Daan van Dinter), Bart van Brakel, Benjamin van den Broek, Ralf Seuntjens, Tom van Weert.